#NytOnPakko

Eilen Helsingissä ja monella muulla paikkakunnalla marssittiin ilmaston puolesta iskulauseella ”nyt on pakko”. Iskulause viittaa kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n lokakuun alussa julkaisemaan raporttiin, jonka mukaan koko ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt on nollattava vuoteen 2050 mennessä. Tämä vaatii ennennäkemättömän nopeita ja laajoja toimia päästöjen vähentämiseksi. Nyt on ihan oikeasti pakko.

Hyvä uutinen on se, että jokainen voi vaikuttaa ilmastokuormaansa, jopa tinkimättä merkittävästi elintasosta, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Lihan ja maitotuotteiden kulutuksen vähentäminen, asumisen energiatehokkuus, yleinen turhan kulutuksen vähentäminen ja ekologisempi matkustaminen ovat tehokkaimpia keinoja pienentää omaa hiilijalanjälkeä.

Tiedän, että nyt moni ajattelee: ”Ei minun valinnoillani ole merkitystä, koska kiinalaiset saastuttavat miljoona kertaa enemmän.” Kuitenkaan kukaan meistä ei asu kuplassa, vaan jokaisen joka ikinen arkinen valinta vaikuttaa ympäristöön. Ei ole okei silloin tällöin tukistaa oma lasta, koska naapurin lapset saavat joka päivä selkäänsä, aivan kuin ei ole okei ajella katumaasturilla kilometrin työmatkaa, koska jossain rakennetaan vielä hiilivoimaloita.

Itse lupaan tehdä ilmaston puolesta ainakin seuraavat asiat:

  • Luovun autoilusta. Myin juuri autoni (pääasiassa kylläkin taloudellisista syistä), ja liikun jatkossa ensisjiaisesti pyörällä, tai jos se ei matkan pituuden takia onnistu, mahdollisimman vähäpäästöisillä julkisilla. Valitsen kotimaassa aina junan ennemmin kuin lentokoneen.
  • Muutan ruokavaliotani kasvispainotteisempaan suuntaan. En osta punaista lihaa lainkaan kotiin ja teen kasvisruokaa vähintään pari kertaa viikossa. Korvaan maitotuotteita kasviperäisillä aina kun mahdollista. Fodmap-ruokavalion asettamien rajoitteiden takia minun on vaikea syödä täysin kasvisperäisesti, mutta lupaan hivuttaa ruokavaliotani asteittain vegempään suuntaan niin pitkälle kuin pystyn.
  • En haali turhaa tilaa tai materiaa. Muutin viime talvena yli 50 neliön kaksiosta takaisin yksiöön, ja viihdyn todella hyvin kompaktissa asunnossa. Rajallinen säilytystila myös kannustaa pitämään tavaramäärän kohtuudessa. Ostan asioita vain todelliseen tarpeeseen, ja selvitän ensin, olisiko tavara saatavilla esimerkiksi Facebook-kirppikseltä. Käytän rahani mieluummin elämyksiin kuin esineisiin.
  • Äänestän ilmaston kannalta parasta vaihtoehtoa. Vaikka jokaisen yksilön valinnoilla on merkitystä, suuret linjat tehdään valtiotason ja kansainvälisessä politiikassa. Lisäksi lupaan tukea säännöllisesti ympäristönsuolejuun keskittyviä järjestöjä.

Kuvituksena muutamia muistutuksia siitä, mitä kaikkea mahtavaa luonnolla on meille antaa, jos pidämme siitä huolta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s