Treenivuosi 2018

Vuonna 2018 liikuin yhteensä noin 350 tuntia ja etenin lihasvoimalla noin 1270 kilometriä. Näihin lukuihin mahtuu juoksua niin poluilla kuin tiellä, hiihtoa, pyöräilyä, joogaa, rautojen nostelua ja erilaisia vesiurheilulajeja. Tilastosta puuttuvat kaikki pyörällä sotketut työmatkat, taukojumpat ja venyttelyt.

Sukset.
Tammi-helmikuussa hiihdin yli sata kilometriä.

Vuoden alussa juoksuinnostukseni oli nollassa. Asuin pikkupaikkakunnalla, jossa katuvaloja oli vähän eikä kukaan tallannut metsäpolkuja auki. Sen sijaan hiihtämään pääsi hyvin: kiersin valaistua reilun kympin kuntorataa ilta toisensa jälkeen lähes kyllästymiseen asti.

Helmikuussa löysin työpaikan pääkaupunkiseudulta ja muutin etelään. Pääsin vähitellen takaisin kiinni lenkkeilystä ja aloin käymään joogassa ja crossfitissa. Innostuin crossfitista niin, että tein lajin maailmanmestaruuskisojen kaikille avoimen karsintakierroksen läpi – epävirallisesti ja reilusti helpotettuna tosin. Juoksutreenit sujuivat mukavasti joensuulaisen yleisurheiluvalmentaja Anssi Liimatan laatimalla ohjelmalla.

Crossfit-sali.
Kevättalvella herättelin uudelleen henkiin vanhaa crossfit-harrastusta.
Kiipeämme mäkeä keväisessä metsässä.
Yhteislenkkien kautta löysin uusia polkuja ja uusia ystäviä.

Kevään edetessä löysin paikallisten Suomen ladun jaostojen järjestämät yhteislenkit. Lisäksi polkujuoksijoiden Facebook-ryhmän kautta alueelle alkoi syntyä spontaania matalan kynnyksen yhteislenkkitoimintaa. Lopulta yhteislenkkejä oli lähes joka viikonpäivälle: jossain vaiheessa naureskelinkin itselleni, että en enää osaa mennä lenkille yksin. Samanhenkisen treeniporukan löytäminen oli mahtavaa: en enää ollutkaan ainoa omituinen tyyppi, josta paras tapa viettää viikonloppua on rämpiä tuntikausia metsässä.

Kevät huipentui NUTS Karhunkierrokseen, jossa juoksin yhden elämäni tähän asti onnistuneimmista tapahtumista. Paransin aikaani edellisvuoden fiaskoon nähden yli kaksi tuntia. Mikä parasta, pystyin aidosti nauttimaan juoksemisesta, Oulangan keväisestä luonnosta ja tapahtuman tunnelmasta.

Maaliposeeraus Karhunkierroksen jälkeen.
Karhunkierroksen maalissa hymy oli herkässä. Ystäväni Salla selvitti ensimmäisen ultramatkansa.

Kesän ajan jatkoin toisten järjestämillä ja itse koolle kutsumillani yhteislenkeillä. Into sisäliikuntaan hiipui. Fiilistelin uusia lenkkimaastoja ja kesäpäiviä Nuuksiossa. Jossain takaraivossa kolkutteli ajatus, että Vaarojen maratonia ajatellen olisi kannattanut tehdä muutakin kuin leppoisaa ulkoilua. Kävin kerran juoksemassa mäkivetoja, ja se oli niin kamalaa, että keksin siitä eteenpäin tekosyitä olla menemättä uudestaan.

Kesäinen järvimaisema Nuuksiossa.
Nuuksiosta tuli nopeasti yksi lempikohteitani viikonloppujen pitkille polkujuoksuretkille.
Juoksijoita ryhmäkuvassa kalliolla.
Polkujuoksuporukan yhteislenkillä Sipoonkorvessa.

Kauhun ja innon sekaisin tuntein odottamani Vaarojen maraton koitti viimein lokakuussa. Kuuntelin menomatkalla Cheekin Keinua, joka osoittautui toista maratoniani täydellisesti kuvaavaksi. Alun innostus vaihtui Ryläyksellä epätoivoksi ja loppumatkasta jälleen päättäväisyydeksi. Vaarojen maraton sai pohtimaan entistä enemmän henkisen puolen vaikutusta kestävyyslajeissa. Olin ollut koko vuoden tavattoman kiireinen töissä ja tässä vaiheessa syksyä suoraan sanottuna täysin kypsä työpaikkaani. Henkisesti valmiiksi väsyneenä Ryläys kasvoi päässäni todellista suuremmaksi möröksi, jonka kukistaminen tuntui lähes mahdottomalta. Päätin, etten suostuisi sietämään nykytilannetta yhtään enempää kuin pakko, ja aloin katsella jälleen uutta työpaikkaa.

Pitelen kylttiä, jossa lukee i did it.
Vaarojen maratonin maalissa. Kuva: Juha Saastamoinen / Onevision.fi

Edellisen syksyn Nuuksion maratonin jälkeen pidin lähes totaalista taukoa liikunnasta monta viikkoa, ja sain sinä aikana kroppani todella jumiin ja kipeäksi. Vaarojen jälkeen päätin lähteä liikkeelle kevyesti, mutta mahdollisimman nopeasti – tarkkaan ottaen heti seuraavana keskiviikkona Ladun otsalamppulenkille. Matalatehoinen ulkoilu ja jooga toimivat, enkä kärsinyt maratonin jälkeen juuri mistään vaivoista. Odotin syksyn pimeiden iltojen palauttavan inspiraation crossfitiin, mutta edelleen lenkkipolut vetivät enemmän puoleensa. Lopulta irtisanoin jäsenyyden.

Juoksijoita kuuraisessa metsässä.
Pitkät rennot polkujuoksulenkit ovat olleet tämän vuoden ehdottomia lempi asioitani.

Heti Vaarojen jälkeen ilmottauduin ensi kevään NUTS Karhunkierrokselle 55 kilometrin sarjaan ensimmäiselle ultramatkalleni. Koska kesä oli osoittanut, että ilman ohjelmaa treenatessa juutun liian helposti mukavuusalueelle, otin yhteyttä juoksuvalmennusta ja -tapahtumia järjestävään Runner’s High’n. Olin treenannut saman firman etävalmennuksessa Nuuksion maratonille, ja kokemus oli kaikin puolin positiivinen. Päädyin ottamaan puolen vuoden treeniohjelman, joka alkoi marraskuun lopussa ja päättyy ensi kevään Karhunkierrokseen.

Syksyn aikana töissä alkoi tapahtua muutoksia parempaan suuntaan: tekemäni aikataulu eri projekteille piti, sain uusia kollegoita ja organisaatiotamme alettiin järjestellä uudestaan. Olin jo lähettänyt hakemukset pariin paikkaan ja saanut kutsun yhteen työhaastatteluun, kun kirjoitin kuitenkin nimeni jatkosopimukseen. Halusin kokeilla, onko lähtemisen tai huonojen olosuhteiden sietämisen lisäksi kolmaskin vaihtoehto: muuttaa tilannetta paremmiksi olosuhteista huolimatta. Tästähän pitkien matkojen juoksemassakin on pohjimmiltaan kyse – kilometrit, ylämäet ja sääolosuhteet ovat kaikille samat, mutta jokainen ratkaisee itse, luovuttaako ensimmäiseen vastoinkäymiseen, vai taisteleeko tiensä maaliin asti.

Hiihtolatu.
Joululomalla pääsin taas hiihtämään, jes!
Minä pipo ja silmäripset kuurassa.
Lenkin jälkeen on vaikea olla pahalla tuulella – siksi kai tää teenkin.
Lue kaikki vuoden kisarapsat tästä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s